Kennismaking met José Versteegen

José is een bekende figuur in sportief Zoeterwoude; zij is zowel initiator van nieuwe activiteiten en happenings, dan wel de animator daarvan en in ieder geval stimulerend aanwezig bij sportieve gebeurtenissen in ons dorp (en omgeving), die de moeite waard zijn.
Als enthousiast en deskundig instructrice is José is vanaf de start in 1993 aan de MBvO verbonden (zie interview bij 'historie'). Oorspronkelijk is zij opgeleid als gymleraar speciaal onderwijs. Ook is zij trainer/coach voor zwemmen en atletiek. Van de vele cursussen die José volgde is Galm voor haar wezenlijk (zie 'wat is Galm' ; bij Sportfit).
José noemt zichzelf 'een fanatieke gymleraar'. De deelnemers aan haar lessen noemen haar enthousiast. Zij is resultaatgericht en weet dit te combineren met een gezellige kwinkslag voor een optimale inzet. José begeleidt niet alleen een groep Sportfit, maar ook de groep Dynamische Stoelgym en de Buitengym. Daarnaast is zijn actief bij incidentele sportactiviteiten, zoals het Zomerwandelen en Zomerfietsen en de verschillende uitstapjes van de groepen aan het einde van het seizoen.
José is altijd bereid om haar ideeën en opvattingen in te brengen aangaande de gang van zaken in de vereniging.

Kennismaking met Wilna Lubbers

 

Kent u de foto's van Chinezen in het park? Met langzame vloeiende bewegingen doen zij hun oefeningen. Iedereen in hetzelfde tempo.
In 2003 organiseerde de Taoïstische Vereniging een beginnersklas in Leiden en vanaf dat moment ben ik geboeid door dit bewegingsspel. Sinds oktober 2017 mag ik mij instructeur noemen van de IATLA en volg ik met regelmaat workshops om mijn vaardigheid op peil te houden.
Er valt veel te vertellen over de geschiedenis van Tai Chi en van de vorm met 108 figuren die wij beoefenen.
Master Moy, een Taoïstische monnik, is de grondlegger van deze vorm. Hij heeft de bewegingen toegankelijk gemaakt voor veel mensen. Tai Chi ondersteunt de gezondheid en is goed voor de souplesse van gewrichten, schouders, rug en voor de balans.
Centraal staan zachte bewegingen, spierkracht is niet nodig. Daarmee is Tai Chi geschikt voor jong en oud, voor iedereen die zich tijd en geduld gunt.
De mensen in onze groep houden van bewegen en ik vind het een uitdaging om binnen ieders mogelijkheden het maximale eruit te halen. En ik kan heel erg genieten van de rustige concentratie en volledige overgave aan de bewegingen. Ieder met zijn eigen stijl. Bij de lessen maak ik niet alleen gebruik van de standaard basisoefeningen, maar neem ik de vrijheid voor kleine wat speelse bewegingsuitstapjes. Onze groep houdt ook van gezelligheid en na afloop van de les drinken we vaak even met elkaar een kop koffie of thee.